خبرگزاری آريا – کاهش بيماري گواتر از ۶۸ درصد به ۶٫۵ درصد در کشور




مديرکل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت خبر داد:

کاهش بيماري گواتر از 68 درصد به 6.5 درصد در کشور

خبرگزاري آريا- مديرکل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت با بيان اينکه در دو طول دو دهه پوشش مصرف نمک يددار به ۹۸ درصد در کشور رسيد، گفت: در اين مدت، بيماري گواتر از ۶۸ درصد به ۶٫۵ درصد در کشور کاهش يافته است.
به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از وبدا، دکتر زهرا عبداللهي با بيان اينکه يد ماده اي حياتي است که در ساخت هورمون‌ هاي تيروييد نقش اساسي ايفا مي‌ کند، گفت:  از سال ها قبل، کمبود يد به عنوان مشکل عمده تغذيه اي در کشور وجود داشته است و طبق بررسي هاي کشوري در سال ۶۸، شيوع ۷۰ درصدي گواتر در کشور تاييد شد که گواتر نيز نشانه بارز کمبود يد در بدن است.
وي ادامه داد: در سال ۱۳۷۰ که کميته کشوري پيشگيري و کنترل کمبود يد تشکيل شد، به عنوان راهکاري عملي و ارزان قيمت، يد را به نمک هاي خوراکي اضافه کرد که براساس تصويب اين کميته و مقررات وضع شده، تمامي کارخانه هاي نمک موظف به افزودن يد به نمک هاي خوراکي شدند.
دکتر عبداللهي با بيان اينکه با افزودن يد به نمک هاي خوراکي بيماري گواتر روبه کاهش رفت، خاطرنشان کرد: در طول دو دهه يد رساني به رژيم غذايي مردم، شيوع گواتر از ۶۸ درصد به ۶٫۵ درصد کاهش پيدا کرده است و پوشش مصرف نمک يددار به ۹۸ درصد در کشور رسيد.  
مديرکل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت با بيان اينکه ايران از سوي سازمان بهداشت جهاني به عنوان يکي از کشورهاي موفق در زمينه کاهش کمبود يد معرفي شد، اظهار داشت: در حال حاضر که تقريبا ۲۵ سال از يدرساني مي گذرد، اين مشکل تحت کنترل است.
وي درخصوص برنامه هايي که در خصوص پايش و کنترل کمبود يد در دست انجام است، گفت: در اين راستا برنامه پايش يد ادرار دانش آموزان در سطح کشور وجود دارد، به عبارتي، پايش سالانه يد ادرار دانش آموزان نشان مي دهد که اين ماده در بدن آنها کافي است يانه، که اين پايش شاخص کفايت دريافت يد در جامعه است.
دکتر عبداللهي ادامه داد: طبق اطلاعاتي که از اين پايش سالانه استخراج شده است، مي توان دريافت که ميانه يد ادرار دانش آموزان در حد مطلوب و بالاتر از مطلوب است که نشان کفايت دريافت اين ماده در بدن مردم جامعه و کافي بودن يد در نمک هاي خوراکي است.
وي درخصوص سنجش سلامت و کيفيت نمک هاي خوراکي از لحاظ دارا بودن يد، بيان کرد: نمک هاي خوراکي که در سطح کشور در کارنجات مجاز توليد و بسته بندي مي شوند، تحت نظام پايش و کنترل کيفيت نمک هاي خوراکي مورد بررسي قرار گرفته و يد آنها اندازه گيري مي شود.
وي در پايان افزود: اين پايش، هم در سطح توليد با مسئوليت سازمان غذا و دارو و هم درسطح عرضه توسط  بازرسين بهداشت محيط با کيت يدسنج انجام مي شود.